top of page
Caută

Piata de cursuri pentru floristi depaseste valoarea de 1 milion de lei în 2018, impulsionata de avan


Alina Neacsa, Flori cu Fitze Academy

Valoarea pietei de cursuri de design si aranjamente florale din Romania depaseste 1 milion de lei in acest an, potrivit unui studiu realizat de compania de training Flori cu Fitze Academy, pe baza datelor financiare proprii, a celor raportate de catre firmele de profil si a estimarilor. Comparativ cu 2017, piata cursurilor de pentru floristi va creste cu peste 20%, pastrandu-si tendinta crescatoaredin ultimii patru ani.

Cursuri specializate vs. cursuri generale

Piata cursurilor de design floral este disputata, in Romania, de doua tipuri principale de jucatori. Pe de-o parte sunt firmele de training si cursuri ce acopera mai multe domenii generale de activitate, cum ar fi bucatarie, cosmetica, dans, actori, vanzari etc., ce au in oferta si cursuri de aranjamente florale. Pe de alta parte, au aparut si in Romania firme specializate in domeniul cursurilor si work-shop-urilor de aranjamente florale, ce ofera doar aceste tipuri de cursuri. In general, companiile cu oferta diversificata de cursuri se adreseaza incepatorilor din domeniu, pe cand companiile specializate si-au construit cursuri si pentru cei avansati in domeniul floral.

”Cele mai solicitate cursuri de design floral sunt, de mai multi ani la rand, cele pentru incepatori si pentru clienti de nivel mediu. Este un flux constant de persoane care isi doresc sa inceapa un business part-time sau full-time in domeniu si de aceea participa la curs. Fie ca sunt pasionati de domeniul floral sau nu, acesti participanti vin la cursuri si sunt interesati de toate aspectele construirii unei afaceri in domeniu, inclusiv logistica, vanzari sau contabilitate. O parte din acesti participanti reusesc sa-si construiasca o afacere in domeniul floral, dar sunt multi care renunta atunci cand descopera cat este de lucru in realitate. Potrivit estimarilor noastre, peste 70% din locurile disponibile la cursurile de design floral sunt pentru incepatori, 20% de nivel mediu si sub 10% pentru avansati.”- Alina Neacsa, CEO, Flori cu Fitze Academy

Cele mai populare tipuri de cursuri in Romania

Principalele tipuri de cursuri de design floral disponibile in Romania sunt cele de tip ”open” - deschis, in care organizatorii anunta cu mai multe saptamani inainte data cursului, iar participantii se inscriu atrasi de tematica evenimentului si de notorietatea trainer-ului. Ocazional, sunt organizate si cursuri de tip 1:1, la care participa doar un trainer si un cursant. Costurile acestui tip de training-uri sunt foarte mari pentru cursant, intrucat el trebuie sa plateasca intreaga logistica. In ultimii ani au inceput sa fie organizate cursuri online, la care trainer-ul este filmat atunci cand lucreaza. Fiind un domeniu in care participantii la training au nevoie sa lucreze aplicat cu materialele, popularitatea cursurilor online ramane redusa. Sporadic, se organizeaza cursuri corporate in cadrul firmelor care doresc sa le ofere angajatilor accesul la cursuri de design floral. Deocamdata, aceste cursuri raman la un nivel redus si nu au o pondere semnificativa la valoarea pietei.

Pretul mediu al unui curs de floristica pentru incepatori este de 800 - 1.000 de lei, tva inclus. Pentru avansati, pretul mediu al unui curs este de 3.500 de lei.

”Un nou concept de cursuri pentru floristi devine tot mai popular in Romania, cel de Master Class. Aceste cursuri sunt organizate doar o data pe an in Romania, cu un volum foarte mare de flori folosite. Participantii au astfel ocazia de a lucra cu aranjamente florale specifice unor evenimente de mari dimensiuni, pe care sa le foloseasca in realizarea unor portofolii personale spectaculoase. Primele doua cursuri Master Class organizate in Romania s-au desfasurat cu toate locurile rezervate cu cateva luni inainte.”- Alina Neacsa, CEO, Flori cu Fitze Academy

Crestere de 20% in acest an

In acest an, piata cursurilor pentru floristi va creste cu peste 20% fata de valoarea inregistrata in anul 2017, pastrandu-si ritmul de crestere din ultimii patru ani. Este vorba de o piata recent creata in Romania, in perioada 2010-2012, cand au aparut primele cursuri constante in acest domeniu.

”Din lipsa tot mai acuta de personal calificat disponibil, florariile trimit angajatii la cursuri de pregatire in domeniul floral. Ceea ce se intampla dupa finalizarea acestor cursuri este ca o parte din absolventi decid sa inceapa un business pe cont propriu. Ne asteptam ca in anii urmatori sa continue acest trend al deschiderii de noi florarii in numar mare.”- Alina Neacsa, CEO, Flori cu Fitze Academy

Detalii suplimentare &Despre noi:

Galerie foto & video: https://www.floricufitzeacademy.com/galerie

Flori cu Fitzeeste un atelier de floristica, ce creeaza aranjamente florale pentru evenimente private, atat in Bucuresti cat si in tara. De-a lungul timpului, Flori cu Fitze s-a specializat in furnizarea de aranjamente florale pentru nunti si alte evenimente de mari dimensiuni, pentru clientii cu gusturi extrem de pretentioase.

Flori cu Fitze Academyeste principalul organizator de cursuri pentru floristi de pe piata din Romania. In cei cinci ani de existenta Flori cu Fitze Academy, peste 500 de cursanti au absolvit atelierele si programele de pregatire ale institutiei. O data pe an, Flori cu Fitze Academy organizeaza cursul Masterclass, in cadrul caruia participantii au ocazia de a lucra aranjamente florale specifice unor evenimente de mari dimensiuni.

Alina Neacsa, creatoarea brandului Flori cu Fitze si trainer al cursului Masterclass, este unul dintre cei mai apreciati specialisti romani in aranjamente florale, avand o experienta de 12 ani in domeniul organizarii de evenimente. Absolventa a scolii de design floral din cadrul prestigiosului institut londonez UK Floristry School din Marea Britanie, Alina a studiat la clasa lui Ian Lloyd. Designerul Ian Lloyd este in top 5 floristi din Anglia, invitat permanent ca jurat la cele mai importante competitii in domeniu.

Articol preluat de urmatoarele institutii de presa:

Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page